Ofte er robusthed nærmest et udskældt begreb. I forbindelse med jobannoncer for eksempel. Det kan opfattes som en skamplet for en arbejdsplads, at ønske medarbejdere med robusthed. Og hvorfor?

Det forbindes tilsyneladende med et psykisk arbejdsmiljø, der er krævende, og ikke tager hensyn til medarbejderne. De skal bare kunne klare alt, hvad de udsættes for. Og på sådan en arbejdsplads der kræver robusthed, er det (underforstået) nok ikke småting!

Når man har en fornemmelse af, hvad det koster en arbejdsplads, at have medarbejdere der er syge af stress, migræne eller andre ting, der medfører meget fravær, forstår man sådan set godt, at robusthed er blevet en del af kravene til en ny medarbejder.

Så betyder det, at det er en særlig krævende arbejdsplads, når mange er syge?

Der er to ting i det.

  • Det ene er, det miljø der hersker på en arbejdsplads, som helt sikkert kan forårsage meget sygefravær, af mange forskellige grunde.
  • Den anden er, at stort set ingen bliver syg af stress udelukkende pga forholdene på en arbejdsplads.

Når du lægger ansvaret udenfor dig selv

Så ligger mulighederne for at gøre noget ved det samme sted. Hvis du derimod påtager dig ansvar for dig selv, er der et par mulige scenarier.

  • Det ene er, at konfrontere problemerne på arbejdspladsen eller forlade den, hvis det ikke lader sig gøre at forandre situationen. Det vil være den sunde reaktion på et usundt psykisk arbejdsmiljø.
  • Den anden er, at pege indad.

Begge sætter dig i førersædet ift din egen situation. Det sidstnævnte er dog forudsætning for, at du kan håndtere det førstnævnte sundt.

Så lad os se på dig

At forholde dig til hvad der i øvrigt sker i dit liv, og hvad der i øvrigt er sket i dit liv tidligere – populært sagt, at få ryddet op i din bagage, gør dig robust.

Ikke sådan at forstå at du bliver en bulldozer, der kan klare hvad som helst. Men sådan at du mærker og kan tillade din sårbarhed og give udtryk for den uden at vælte.

Når du mærker din sårbarhed på en sund måde, gør den dig robust

For så er den et udtryk for, at du er opmærksom på, hvad der foregår indeni dig, før du er for overvældet, og det er for sent. Så er den et udtryk for, at du tager dig selv alvorligt og mærker, hvad der er godt og skidt lige præcis for dig. Og det betyder, at du kan sige til og fra og dermed passe på dig selv.

Del dette med folk du holder af.