Hvorfor bliver du ramt af stress?

Ofte er de mennesker der får langvarig stress,  også dem, der tidligt i livet har oplevet svære ting, som ikke er blevet bearbejdet. Det gør dem særligt stressfølsomme, og mindre robuste.

Det kan være død, skilsmisse, chok, sygdom, mobning og måske ustabile forhold i familien. Så de nuværende omstændigheder der udgør en stressfaktor, lægger sig ovenpå et, måske stort, antal andre stressende oplevelser opstået tidligere i livet. Og så vælter læsset.

Hvis man forstår det sidst ankomne problem, som den eneste årsag til at læsset vælter, får man aldrig skabt ro i nervesystemet igen.

Ved du, om du er disponeret for langvarig stress?

Det kan du være, når du har noget bagage med dig hjemmefra, der har gjort det nødvendigt for dig at have meget kontrol, eller har gjort dig særlig sårbar. Ofte begge dele.

Det kan betyde, at du har en indre oplevelse af at skulle præstere. At du er meget hård ved dig selv og aldrig føler det kan blive godt nok. Hvor dine forventninger er store. For du er sandsynligvis meget perfektionistisk, både med dig selv, dit hjem og på dit job. Du kræver meget af dig selv, og af andre, og du har brug for at have kontrol med, og styr på, det meste.

Mange af de egenskaber jeg nævner her, er meget fine og vigtige at have med sig. Det er kun, når det tager overhånd, og det bliver et regime, du ikke selv vælger, men føler som en indre tvang, at det bliver et opmærksomhedspunkt.

Du ved, det er en tvang, når du bliver fysisk eller psykisk påvirket, hvis du undlader at gøre det. Når du oplever en uro indeni, eller ikke kan slappe af før det er gjort. Eller bliver vred hvis andre – din familie for eksempel – ikke lever op til dine behov for, at tingene skal være på en bestemt måde. Din måde.

Tvang er det modsatte af at være i balance. Når du er i balance, har du et valg og kan være fleksibel i forhold til, hvad der er bedst lige nu.

 

Du er meget velkommen til at kontakte mig. Du kan gøre det her
Del dette med folk du holder af.